UITSLAG WEDSTRIJD MUSEUM PAUL TETAR VAN ELVEN

Wedstrijd ” Maak een Historiestuk”

Door het Delftse museum Paul Tetar van Elven is een wedstrijd uitgeschreven: schilder, teken, fotografeer, maak een collage van een historische gebeurtenis. Alles is geoorloofd mits de afmetingen niet groter zijn dan 50×70 cm. Laat u inspireren door recente gebeurtenissen of iets uit het verre verleden. Inzenden kan tot en met zondag 29 september 2019. Kijk voor informatie over het museum op www.tetar.nl

Het was eigenlijk een onmogelijke opgave voor de jury, die bestond uit kunsthistorici en kunstenaars om te bepalen wie het beste historiestuk had gemaakt. Er werd een eerste selectie gemaakt waarbij de werken afvielen die eigenlijk niet helemaal voldeden aan de opdracht. Zo waren er bijvoorbeeld kopieën naar 17de-eeuwse werken. Prachtig, maar dat wordt – in navolging van Paul Tetar – een volgende wedstrijd.
De werken die overbleven en die ook bij het museum zijn ingeleverd leverden de jury behoorlijk wat kopzorgen op. De meeste werken zijn door amateurs gemaakt, maar er was ook een enkele professionele kunstenaar bij de deelnemers. En altijd leuk, er waren ook veel werken die Delft als onderwerp hadden. De inzendingen waren zo verschillend qua techniek, uitvoering en originaliteit dat ze eigenlijk wat de jury betreft allemaal een prijs hadden mogen winnen. Maar het is niet voor niets een wedstrijd en na het toekennen door elk jurylid van punten aan elk kunstwerk is dit de uitslag van de jury:

1. ‘De grote brand van Delft’, Theo van den Bulk, ets
1. ‘Het Middenschip van de Dom Utrecht’, Jeannette van Leeuwen, gemengde techniek
2. ‘Het laatste huis van de Van Leeuwenhoeksingel in 2000’ en ‘Afbraak van de Houttuinen in 2009’, Peter Britsia, aquarellen
3. ‘De dood van Lucretia’, Cees Jan van Beek, foto

Eervolle vermelding: Paarden in Marrum, Kees Tettero, olieverf

De prijswinnaars hebben inmiddels bericht gekregen en kunnen binnenkort hun prijs, deels ter beschikking gesteld door Royal Talens, in ontvangst kunnen nemen. De werken zullen – in overleg – nog even in het museum blijven zodat ook de bezoekers ze kunnen zien.